Utolsó frissítés:

Film - Tekintetek

BB
BB film

Gondolom, elég ritka, hogy egy plébániai közösség játékfilmet készít egy számára fontos témáról. A Mirabile Dictu katolikus filmszemlén első díjat nyert Tekintetek ilyen: a szentendrei plébánia filmje vértanú káplánjáról, Kucsera Ferencről. És az sem gyakori, gondolom, hogy jelképes költségvetésből, a készítők lelkesedésére alapozva ehhez hasonlóan professzionális produkció születik.

Nagy veszély lehetett volna, hogy a forgatókönyv és a rendezés nem lép túl a didaktikus keresztény filmek sablonjain, de ezt néhány jelenetet leszámítva olyan jól elkerülték, hogy még a Kucsera történetét jól ismerő nézőnek is tudnak újat mondani: az aktív, újságot író, szervezkedő, népszerű káplán élete utolsó perceiben Krisztushoz hasonlóan némává és egyszerűen szenvedő emberré válik, és éppen ez által válik alter Christus-szá (ahogy erre a narratívára a misén az áldozatot bemutató jelenet rá is erősít).

A forgatókönyv talán egyik legizgalmasabb, a jelennel kapcsolatba hozó párbeszéde lehetett volna Kucsera és a vallató katona rövid vitája a vöröskatona egyenlőség-utópiája és a mennyország viszonyáról, de ez sajnos megmarad feldobott labdának. És egy kicsit fájóan hiányzik a világháború utáni keserves korszak érzékeltetése is.

Egy anakronisztikus képsor próbálja még a jelenhez kötni, a jelenben értelmezhetővé tenni Kucsera személyét, és talán túlságosan is vázlatosan kifejezni a káplán népszerűségét, amikor a gyermek ministránsok (köztük lányok!) a szentélybe(!) szaladnak kedvelt papjukhoz. Ez a 2. vatikáni zsinat előtt teljesen elképzelhetetlen lett volna.

A film pozitívumai között mindenképpen ki kell emelni a főszereplők színészi játékát, a nagyszerű sminket, valamint Négyessy Katalin csellóművész és Tímár Sára népdalénekes közreműködését a többnyire hatásos filmzenében (amiben egy kissé túltengett a hollywoodi stílusú samplerek használata, itt a kevesebb több lett volna). 

Összességében különleges és hiteles alkotás született, érdemes megnézni. Jelenleg megtekinthető a közszolgálati tv honlapján.

Rendező: Balogh Ernő Zoltán, Halper János
Forgatókönyv: Rosta Gábor, Balogh Ernő Zoltán
Főszereplők: Jászberényi Gábor, Sütő András, Horváth Károly
Zeneszerző: Egerváry Dávid
Smink: Bán Zsófia 

A borítókép forrása: a film Facebook oldala